Русский военный корабль, иди нахуй
Новини України 23 травня 2024

Космічна кулінарія. Перше печиво, приготоване на МКС, потрапило до музею

title=

Унікальний продукт повернувся на Землю ще у 2020-му році (Фото:NASA)

Перший харчовий продукт, випечений у космосі, тепер виставлений в Національному музеї авіації та космонавтики у Вірджинії, США.

Печиво, подібне за рецептом до шоколадних ласощів, які дають гостям готелів американської мережі DoubleTree by Hilton, було випечене на борту Міжнародної космічної станції у листопаді 2019 року. Воно стало першим харчовим продуктом, який було випечено у космосі. З цього тижня унікальний об'єкт виставляється у Національному музеї авіації та космонавтики в Центрі Стівена Удвар-Газі в Шантільї, штат Вірджинія, пише Space.com.

Хоча минуло майже чотири з половиною роки відтоді, як його виготовили у відкритому космосі, воно досі має неушкоджений вигляд. Аби вберегти його від вологи та цвілі, печиво зберігаються в оригінальній силіконовій оболонці, наповненій чистим азотом.

Печиво було надано компанією Hilton разом з компанією Nanoracks, що надає космічні послуги та стартапом Zero-G Kitchen. У 2019 році три компанії працювали разом, щоб запустити на космічній станції піч, яка могла б працювати в умовах мікрогравітації. Оскільки гаряче повітря не підіймається в простір в цих умовах, духовка Zero G Oven працювала за допомогою електричних нагрівальних елементів, які були розміщені навколо циліндричної камери, так що кишеня нагрітого повітря оточувала їжу в її центрі. Силіконовий мішечок, представлений на виставці з печивом, спочатку використовувався для утримання тіста в духовці та запобігав розсипанню крихт.

Приготувати цю нехитру страву вдалося не з першого разу. Астронавтам Крістіні Кох з NASA та Луці Пармітано з Європейського космічного агентства (ESA) довелося пекти його знову і знову, щоб визначили правильну температуру та час для отримання найкращого результату.

Печиво подолало чималий шлях та повернулося на Землю у морозилці на початку 2020 року. З того часу воно залишалося замороженим і чекало на розміщення в музеї. В музеї розповідають, що було проведено низку експериментів, аби перевірити, як довго його треба висушувати та в яких умовах зберігати, аби воно ніколи не псувалося.